Kursus: Teater og drama tilbage i pædagogikken v. Martin Kragballe Rasmussen

Kurset her er en del af PLS' kursusweekend der afholdes d. 13. og 14. januar 2024 på pædagoguddannelsen i Jelling.

Inden for alle slags kontekster, som pædagogen kan møde, kan teaterets og dramaets virkemidler gøre en forskel. Teater er både skabende, legende, æstetisk og emanciperende. Drama har som kunstart mange ”masker” og udtryksformer. Udtryksformer, som pædagogen kan trække på i sit professionelle virke. Enten fordi det i sig selv er meningsfuldt at beskæftige sig med teateret, eller fordi pædagogen vil bruge dets værktøjer som middel til noget andet. Pædagogen tager et menneske ved hånden og guider et nyt sted hen og med dramaet som makker, kan man næsten alt!

Ikke alle pædagoger drømmer om at opsætte forestillinger, med kostumer, musik, makeup og fyrværkeri. Dramapædagogikken rummer dog uanede potentialer, som det bør være alle pædagoger forundt at have adgang til eller greb fra. Drama kan sætte borgeren fri. Drama kan hjælpe barnet til at sige det usigelige. Drama kan hjælpe ældre til at huske deres liv. Drama kan give den unge en platform at udtrykke sine drømme og frustrationer fra. Drama er fortællinger – både de rørende og de farlige. Teater er ikke kun noget der foregår på en støvet scene med replikker fra gamle dage. Det kan være bestemte rollelege i børnehaven, livsfortællinger på herberget, dukketeater, dans og meget andet. 

Værktøjerne kan bruges bredt i pædagogisk praksis: understøtte sociale relationer, konfliktløsning, historiefortælling og formidling, ændrede narrativer i grupper og individuelt, bevægelsesaktiviteter og skabende aktiviteter. 
På dette kursus skal vi arbejde lidt med teateret og dramaets magiske univers, vekslende mellem praksis og teori. Vi kommer både til at skabe noget selv i vores ”værksted”. Her tager vi udgangspunkt i Malcolm Ross model. Men I kommer også til at få forskellige inspirationer til eget pædagogiske arbejde. Vi kommer forbi forskellige udtryksformer og prøver lidt af, for at fornemme mulighederne. Vi kaster os sammen ind i en legende stemning, hvor vi lærer sammen. 
Kurset er for alle kommende pædagoger. Dig der gerne vil have pædagoghåndværket mere ind under neglene.  Du behøver ikke elske at stå på en scene for at være med. Ej heller behøver du tænke om dig selv, at kreative aktiviteter lige er dig. Alle slags mennesker vil være velkomne og vil få noget med hjem.

OBS: Vi kommer til at bevæge os rundt, så hav tøj på du kan gøre det i. Undervisningen vil også foregå udendørs, så hav også varmt tøj med. 

Om Martin Kragballe Rasmussen:
Martin er uddannet pædagog med særligt fokus på æstetiske læreprocesser. Han har arbejdet med teater i mange afskygninger igennem 25 år, og har arbejdet dramapædagogisk med forskellige brugergrupper: børnehave, socialpsykiatri, ungdomsskole og voksne i almindelighed. Martin har en lang række kurser inden for teater og udtryksformer og er desuden eder af det lille teater: Anden og Mågen. Til dagligt er Martin Formand for almenområdet i LFS.