Vi er de billigste vikarer i landet!

tilbud vikar

Som konsekvens af blandt andet folkeskolereformen, samt årtiers nedskæringer på skoleområdet med stadig større fokus på læring og test af elever, havner mange pædagogstuderende på skoleområdet i uholdbare praktikforhold. Der er i højere grad end tidligere fravær og mangel på timer og hænder Folkeskolen er presset! Og de ansatte i den, er også.

Når man så som pædagogstuderende dukker op i 0. klasse med gejst og entusiasme, klar til at lære, mødes man af decentrale enheder, hvor hænder er hænder og den villige studerende bliver et godt og billigt supplement til at afhjælpe stigende sygefravær grundet stress og psykisk dårligt arbejdsmiljø. Problemet med det, er at de studerende havner i en “praktikantklemme”.

Praktikantklemmen, er et krydspres på den studerende, som nogle gange (eller ofte), må vælge – ”Hvem skal jeg være i dag”?
”Skal jeg være den gode kollega?”, jeg vil gerne være afholdt, og hjælpe til hvor der er behov, fx 3. klasse dansk. “Skal jeg være den gode studerende?”, som insisterer på at gøre sit udviklingsprojekt færdig til tiden (muligvis i modstrid med arbejdspladsens behov). Eller skal jeg være den rare voksne, (hjerte)pædagogen som prioriterer relationsarbejdet frem for alt, som prioriterer barnet ovre i hjørnet, som man véd, har det svært derhjemme for tiden? Muligvis, er der også sygdom hos den faste lærer eller vejleder som gør at man selvfølgelig tager over. Man ved jo hvad der skal ske i timerne. Og hvis man er så heldig at en vikar kommer på, får man måske den unge vikar, som lader praktikanten tage styringen og efter timen hæver 240 kr. i timen, altså det tredobbelte af praktikantlønnen.

Det går altså ikke i længden!
I PLS får vi ofte henvendelser fra studerende i folkeskolen, som rejser disse dilemmaer.

”Hvad er mine rettigheder?” spørger de – Og vi må i PLS svare: ”Ikke mange og de ikke særligt præcise. Du skal arbejde på lige fod med pædagogerne!”.

Men hvad så, når min vejleder er syg? Skal jeg overtage? De andre pædagoger får tid til forberedelse, gør jeg? Og vi må i PLS sige: Har du opgaver relateret til undervisning, skal du have samme forberedelse som pædagogerne på stedet - Du skal ihvertfald ikke være vikar for en lærer!

Når de studerende presses i skolepraktikkerne spørger vi i PLS: “har du en TR? skal vi ringe til skolen”? Og den studerende siger, “nej jeg har ikke så langt igen og jeg skal jo også op til eksamen, så jeg tror bare jeg holder ud!”

Derved bliver de pædagogstuderende i folkeskolen klemt på flere fronter - HOUSTON – We have a problem!

Som medlem af PLS er du altid velkommen til at kontakte vores sagsbehandler for at får råd og vejledning. Oplever du uheldige forhold i din praktik, så vil vi i PLS gøre alt for, at du bliver hørt og at forholdene bliver bragt i orden.

nyt gennemsigtig pls

Nyheder for pædagogstuderende

Læs seneste nyt fra pædagoguddannelsen samt vigtige informationer fra PLS' sagsbehandler.

Læs mere

pls help

Hjælp når du har brug for det...

Dit medlemskab sikrer dig, at du har et sted at gå hen, hvis du har brug for råd og vejledning. Vores sekretariat hjælper studerende med problemer på uddannelsesinstitutionen såvel som i praktikperioden.

Læs mere

feedback
feedback