Det forudsigelige fald

frit fald

For 5. år i træk, ser vi desværre at antallet af ansøger på pædagoguddannelsen er faldet. Det gør mig trist, som fagligt stolt pædagogstuderende og medlem af PLS’ forretningsudvalg.

Skrevet af Ida Thyregod Andersen – Forretningsudvalgsmedlem i PLS

Jeg søgte ind på pædagoguddannelsen fordi jeg brænder for min profession, og for en uddannelse med fingeren på pulsen, som kan udfordre og inspirere mig og mine medstuderende. Jeg ønsker at føre ny viden til praksis. At gøre en forskel.

Pædagoguddannelsen er fuldstændig til grin...
Siden jeg startede på uddannelsen i 2017, har jeg set hvordan kvaliteten af uddannelsen er dalet. For et år siden ringede medierne til mig, og spurgte hvad jeg mente om, at antallet af ansøgere på pædagoguddannelsen igen var faldet. Dengang svarede jeg: ”Det syntes jeg er virkelig ærgerligt”. Der er nu gået et år siden de ringede til mig, og når de ringede til mig igen, vil de få det samme svar: “Det er virkelig ærgerligt!!!”. Jeg sagde også for et år siden, at jeg sagtens kan forstå, at antallet af ansøgere igen er faldet. En af årsagerne er, at medierne oversvømmes med overskrifter som: ”De studerende flygter fra elendige professionsuddannelser”, ”Pædagog og vejleder: Pædagoguddannelsen er fuldstændig til grin”, ”Nye pædagoger kan ikke det, de skal”, ”Der er lang vej til at genskabe respekten for pædagoger”.

Pædagoguddannelsen skal have et kvalitetsløft
Hvis flere skal søge ind på pædagoguddannelsen, så skal kvaliteten ganske simpelt øges på uddannelsen. Mange års nedskæringer, har gjort pædagoguddannelsen til en af de mest underfinansierede uddannelser, med færrest kroner per studerende i Danmark. Pædagoguddannelsen skal have et kvalitetsløft! Fagligheden skal hæves på uddannelsen, fag som" Pædagogik"skal være at finde på skoleskemaet igen og pædagogstuderende skal ikke bruges som billig arbejdskraft i praktikkerne. Derudover skal de studerende sikres et arbejdsmarked, hvor frygten for at blive nedslidt, ikke allerede spøger inden man træder ind på arbejdsmarkedet. Hvor man får en løn, der afspejler ens værdi, og hvor man ikke bare bliver takket af med et klap på skulderen efter en krisetid, hvor vi som faggruppe var en væsentlig brik i opretholdelsen af samfundets funktioner.

Derfor håber jeg også, at når medierne ringer til mig igen om et år og spørger: hvad jeg syntes om dette års antal ansøger, at jeg kan få lov til at svare, det som jeg altid har ønsket; ”Det synes jeg er virkelig fantastisk!”.

De bedste hilsner

Ida Thyregod Andersen – Forretningsudvalgsmedlem i PLS

nyt gennemsigtig pls

Nyheder for pædagogstuderende

Læs seneste nyt fra pædagoguddannelsen samt vigtige informationer fra PLS' sagsbehandler.

Læs mere

pls help

Hjælp når du har brug for det...

Dit medlemskab sikrer dig, at du har et sted at gå hen, hvis du har brug for råd og vejledning. Vores sekretariat hjælper studerende med problemer på uddannelsesinstitutionen såvel som i praktikperioden.

Læs mere

feedback
feedback