Den har været undervejs siden juni 2020, og er nu endelig tilgængelig. I PLS er vi af den holdning, at der i evalueringen er visse mangler. Fokus har været rettet mod studieaktiviteten fremfor kvaliteten af undervisningen.
PLS’ forperson, Mikkel Bøgh Eriksen er kommet med denne udtalelse:
”Der lægges i evalueringen for høj vægt på vores “høje” studieaktivitet. Men der bliver slet ikke fokuseret på værdien af den studieaktivitet og den undervisning vi bliver tilbudt på professionshøjskolerne. Vi har alt for lidt konfrontationsundervisning, med en fast underviser, der har tid og mulighed for at give os kvalitativ 1 til 1 feedback. Vi skal ud af den kvantitative cirkel der pt er praksis på professionshøjskolerne med billig undervisning i foredragssale og virtuelt. Tværtimod har vi som pædagogstuderende, brug for at komme tilbage til højskolestilen med små hold og en nærværende underviser.”
Evalueringen som helhed, giver et klart billede af, at de nye pædagoger ikke opnår de nødvendige kompetencer, til at kunne varetage de arbejdsopgaver der ligger i dag- og døgninstitutioner. Det er kun 23 procent af arbejdsgiverne der mener at de nyuddannede pædagoger er klædt godt nok på til opgaven. Derudover er det 37 procent af de nyuddannede pædagoger der føler sig godt nok forberedt til arbejdsmarkedet. Det er altså langt under halvdelen der ser den nuværende pædagoguddannelse som tilstrækkelig. Vi er nødt til at få mere praksis ind på uddannelsen, så de studerende ved hvad der venter dem ude på arbejdsmarkedet.
Mikkel udtaler: ”Det er helt fundamentalt at der i evalueringen bliver et markant fokus på, at vi er studerende i praktikken i modsætning til billig arbejdskraft. Arbejdsgiverne efterlyser kompetencer, som vi som pædagogstuderende helt logisk med 1.3 års praktik skal udvikle og tilegne os i praksis i praktikken. I særdeleshed tværprofessionelt samarbejde og forældresamarbejde kan ikke læres på skolebænken, men det kræver at der er tid og mulighed i praktikken samt at det prioriteres at dygtiggøre studerende.”
Vi er dog meget glade for at se, at pædagoguddannelsen er en af de bedste til at understøtte social mobilitet. Hele 36 procent af de pædagogstuderende i 2019, kom ind på et andet grundlag, end en gymnasial uddannelse. Det øger diversiteten på pædagogstudiet, og taler også for differentiering af undervisningen.
I PLS har vi forpligtet os på, at vi i løbet af det kommende år, skal arbejde med evalueringen af pædagoguddannelsen. Vi vil løbende holde jer opdaterede på vores arbejde.