Julens praktikguide 2022

Logo med nissehue


Julen nærmer sig med hastige skridt. Det er tid til hygge rundt omkring i de små hjem. Men det er ikke alle der har fri fra arbejde, og kan trække sig tilbage – herunder en hel del pædagogstuderende i lønnet praktik.

Hjælp jeg skal arbejde juleaften!

Flere studerende i praktik bliver overraskede over, at de som studerende bliver sat til at arbejde f.eks. jule- eller nytårsaften. I udgangspunktet er der ikke noget galt i det. Som studerende er man nemlig ansat på lige vilkår med sine kollegaer. Det betyder, at hvis institutionen har åbent juleaften samt julens andre helligdage – så indgår du som pædagogstuderende i praktik på lige vilkår med dine kollegaer i vagtplanlægningen. (Gælder 2. og 3. praktikperiode)

Men ...

Der er dog lige et lille ”men” – du må som studerende ikke have flere vagter i højtiden end dine kollegaer. Det er altså ikke i orden, at institutionen vælger at lade dig, som studerende, tage alle de sure vagter i julen. Den går ikke.

Tjek din vagtplan

Skal du arbejde i julen, er det en god ide at se på vagtskemaet allerede nu. Undersøg evt. om vagterne er ligeligt fordelt i personalegruppen. Er der noget du er i tvivl om, eller har du fået både jule- og nytårsaften, så kontakt først og fremmest din nærmeste leder, for at høre om der tale om en misforståelse. Afklarer det ikke problemstillingen, så er du meget velkommen til at kontakte PLS. Det kan du gøre ved at sende en mail til  eller ringe til os på 35 46 58 80 på mandage, tirsdage og torsdage kl. 09:30-11:30 og 12:00-14:00.

Institutionen har lukket i julen – hvad skal jeg gøre?

Som studerende kan du opleve, at din praktikplads holder lukket mellem jul og nytår. Det betyder at du har tvungen ferie i lukkeperioden. Pædagogstuderende i lønnet praktik har ikke optjent ret til løn under ferie eller feriepenge, og bliver derfor trukket i løn for den ferie de afholder mellem jul og nytår. 

Hvis du gerne vil undgå at blive trukket i løn, kan du aftale med din leder at bruge afspadsering, hvis du har nået at optjene afspadseringstimer.

Er juleaften og nytårsaften helligdage?

Som udgangspunkt er både d. 24/12 og d. 31/12 betalte fridage i de fleste institutioner på dagområdet. Her er dog undtagelser, så spørg din institution.

På døgnområdet skal ansatte, der har tjeneste juleaften, have en erstatningsfridag af samme længde, som den præsterede tjeneste juleaftensdag. 31 december er på døgnområdet ikke en helligdag men en arbejdsdag, hvor de ansatte i videst muligt omfang skal gives frihed. Spørg dine kolleger eller din tillidsrepræsentant om hvordan det forholder sig på dit praktiksted.

Sneen er faldet, bussen er aflyst - hvad gør jeg?

Det er vigtigt du møder op på din praktikplads, men hvis bus og tog er aflyst, bilen sidder fast i en snedrive, cyklen er indkapslet i is og dine ski er gået i stykker – så kan det godt blive svært.
Står du i en situation, hvor det er helt umuligt at nå frem, skal du kontakte din arbejdsgiver for at give besked, og se om i kan finde frem til en løsning. Kan du ikke komme på arbejde, er det desværre en dag du selv skal betale.

nyt gennemsigtig pls

Nyheder for pædagogstuderende

Læs seneste nyt fra pædagoguddannelsen samt vigtige informationer fra PLS' sagsbehandler.

Læs mere

pls help

Hjælp når du har brug for det...

Dit medlemskab sikrer dig, at du har et sted at gå hen, hvis du har brug for råd og vejledning. Vores sekretariat hjælper studerende med problemer på uddannelsesinstitutionen såvel som i praktikperioden.

Læs mere

feedback
feedback