FAQ

Spørgsmål om praktikken
 • Mit praktiksted har valgt at køre med gennemsnit 32,5 timer, hvor studiedage skal tælle med i regnskabet. Svarer en studiedag til en 8 timers arbejdsdag?

  Nej, en studiedag tæller som en arbejdsdag på 6 timer.

 • Hvis jeg har studiedag og p-møde samme dag er det så et krav at jeg skal møde op til personalemødet?

  Du har fri i det døgn, der er studiedag, så du er ikke pålagt at komme tilbage til møde - men du må gerne deltage, så du ikke går glip af timerne samt det der bliver talt om. 
  Du bliver trukket det antal timer, du skulle have været på arbejde.
 • Skal man møde på arbejde før og efter man har været til eksamen, eller har man ret til en fridag (med løn)?

  Der står ikke i bekendtgørelsen hvordan prøvedagen skal tælle, men da man har brugt de 10 studiedage, tolker PLS det som en arbejdsdag.

  Det betyder, at du skal have fri til selve prøven med løn, men institutionen kan godt give dig en vagt før eller efter prøven.

  PLS er opmærksomme på, at nogle studerende vil have svært ved at skulle på arbejde lige op til eller efter en prøve, og henstiller derfor til at man i så fald får lavet en aftale med sit praktiksted om, at man afspadserer de øvrige timer.

 • Kan jeg få kørselsfradrag i mine praktikker?

  Ja, som lønnet ansat kan du få kørselsfradrag. Du kan læse mere her.

  I de ulønnede praktikker (og i den øvrige studietid) kan du søge om Ungdomskort til offentlig transport eller kilometerpenge, hvis du opfylder kravene. Du kan læse mer her.

 • Jeg har været på indkald på min fridag, skal jeg så have fri en anden dag?

  Nej, du har ret til at have fri fra din arbejdsplads, når du skal på indkald, men du bruger afspadsering eller en 'nul-dag' på det. Du har dermed fri fra arbejde, men bruger din fridag på at være på indkald.

  En indkaldsdag tæller det antal timer du er skemalagt med på den pågældende dag.

 • Må jeg skrive om mit praktiksted på Facebook?

  Ja det må du gerne, men du skal tænke meget over, hvad du skriver - da det ikke er i orden at være illoyal overfor arbejdspladsen. Det er blevet afgjort i retten, at det er gyldig opsigelsesgrund.

  Det er vigtigt at huske, at det du skriver på Facebook ikke opfattes som privat, da man fx kan have kolleger som venner eller venners venner. Det bliver altså betragtet som offentligt. Og da tonen ofte er samtaleagtig, så kan det nemt komme til at virke mere stødende end det er tænkt.
  Har du brug for at få afløb så brug din mor, kæreste eller veninde. Derudover må du naturligvis ikke bryde din tavshedspligt.

  Nogle steder er det også beskrevet i personalepolitikken eller i særlige retningslinjer, som er gode at være opmærksom på fra starten af.

  Selvom alle medarbejdere har ret til at ytre sig kritisk om forhold på arbejdspladsen, så har man stadig pligt til at være loyal over for den. Illoyale udtalelser forstås som ærekrænkende ved at ytre sig i en urimelig grov form eller ved at komme med urigtige oplysninger.

  Du kan læse mere om ytringsfrihed og tavshedspligt HER.

 • Der er snestorm og busserne strejker. Det er komplet umuligt for mig at dukke op på min praktikplads i dag – hvad skal jeg gøre?

  Du er forpligtet til at gøre, hvad du kan for at komme på arbejde - også selvom du knap kan åbne hoveddøren for sne.

  Force majeure situation
  Kan man ikke møde til tiden på grund af sne, så er det en force majeure situation. Det er ikke normalt en afskedigelsesgrund, men man skal ikke forvente at få løn, fordi der ikke tale om en fridag.

  Afgørelsen vil i sidste ende ligge hos arbejdsgiveren, og er inkluderet i ledelsesretten, medmindre der er taget højde for force majeure situationen i ansættelseskontrakten.Søg på pls.dk

pls meld dig ind 2015 blue

Meld dig ind i Danmarks bedste studieorganisation

For kun 99 kr om måneden får du: Fagblade + Personlig rådgivning + Fagligt fællesskab + Billige Forsikringer + Kurser + Rabatkort + og meget mere...

MELD DIG IND

feedback
feedback