FAQ

Spørgsmål om a-kasse og dagpenge
 • jeg har været medlem af pls i over et år men er kommet i tvivl om jeg er medlem af a kassen

  Er du i tvivl om, hvorvidt du har meldt dig ind i en A-kasse, skal du, for at få svar, ringe til den A-kasse, du tænker du har meldt dig ind i. PLS er ikke en A-kasse, men en studieorganisation der samarbejder med BUPL, Social Pædagogerne og LFS.

 • Jeg er medlem af a-kassen (gratis) og tænker om jeg kan få dagpenge hvis jeg tager orlov fra min uddannelse?

  Nej, som udgangspunkt er din A-kasseanciennitet, som du optjener som gratis medlem betinget af, at du dimitterer.

 • Jeg har modtaget et girokort fra jer, men forstår ikke helt hvorfor da jeg var blevet informeret om, at det var gratis at være medlem af jeres fagforening, er der sket en fejl eller hvordan ?

  Det koster 88 kr om måneden at være medlem af PLS. A-kasse er for pædagogstuderende gratis (hvis du er under 30) hos Bupl og Socialpædagogerne.

 • Hvis a-kassen er gratis for studerende, ændrer det sig så, når jeg er ansat i de lønnede praktikker?

  Nej. Det er rigtigt, at du de lønnede praktikker er under ansættelsesforhold, men du er stadig berettiget til gratis a-kasse, som du var, mens du var på uddannelsesstedet.

 • Hvis jeg flytter a-kasse efter at have været medlem over et år, er jeg så stadig dagpengeberettiget fra den dag, jeg dimitterer?

  Ja. Det hedder, at din anciennitet rykker med, hvis du flytter a-kasse. Det er ikke sikkert, at den a-kasse, du oprindeligt meldte dig ind i, er den, du også ønsker at være medlem af, når du er færdiguddannet. Måske troede du, normalområdet var der, du skulle arbejde, men fandt så ud af, at dit hjerte banker for specialområdet. Skulle det være tilfældet, kan du sagtens flytte a-kasse og stadig være dagpengeberettiget fra det øjeblik, du dimitterer. Hvis du finder et job, der har overenskomst med en anden fagforening end den, du er tilknyttet, kan det være helt naturligt at rykke a-kassen med - og så beholder man også sin anciennitet.

 • Er det rigtigt, at PLS ikke er både fagforening og a-kasse?

  JA! PLS er din fagforening og studieorganisation, mens du er pædagogstuderende. Vi hjælper dig på studiet og i praktikkerne og arbejder politisk for at forbedre pædagoguddannelsen.

  PLS er ikke en a-kasse. Når du melder dig ind i PLS, har du også mulighed for at tilmelde dig enten BUPL's eller Socialpædagogernes a-kasse, men PLS formidler kun det medlemsskab. A-kasse er en forkortelse for 'arbejdsløshedskasse', og det er a-kassen, der hjælper dig med at søge job og giver dig dagpenge, når du er færdiguddannet pædagog.

 • Er PLS også en a-kasse?

  Nej. Vi formidler medlemskab af BUPL og SL's a-kasser, men PLS har ikke sin egen a-kasse.

  Det betyder også, at hvis du har spørgsmål angående dit a-kassemedlemskab, så skal du kontakte den af a-kasserne, som du har valgt medlemskab hos.

 • Hvor længe skal jeg være medlem af en a-kasse for at få dagpenge?

  Du skal være medlem af a-kassen mindst ét helt kalender år, for at du kan få dagpenge fra første ledighedsdag.

  Hvis du ikke har været medlem et helt år, så får du en måneds karensperiode, hvilket betyder, at du ikke optjener ret til dagpenge før efter en måned.

  Du skal uanset hvad være opmærksom på, at SU'en er forudbetalt og dagpengene er bagudbetalt. Det betyder, at hvis du f.eks. bliver færdig d. 28. januar, så modtager du din sidste SU omkring d. 30. december. Hvis du så har været medlem af en a-kasse et helt år, så kan du modtage dagpenge første gang omkring d. 27. februar. Hvis du ikke har været medlem af en a-kasse et helt år, så kan du først modtage dagpenge i slutningen af marts måned.

  Uanset hvad skal du være opmærksom på, at du aller senest 14 dage efter sidste eksamen skal kontakte a-kassen og fortælle dem, at du er demitteret ellers mister du rettighederne til dagpenge.

 • Er det rigtigt, at jeg ikke er berettiget til gratis a-kasse, hvis jeg kommer på sygedagpenge eller barselsdagpenge?

  Ja! Hvis du er gratis medlem af a-kassen, er det vigtigt at du kontakter dem, hvis du kommer på enten sygedagpenge eller barselsdagpenge.

  I det tilfælde kan du nemlig ikke fortsat være gratis medlem, og du vil derfor modtage en regning for kontingent for den periode, hvor du modtager dagpenge. A-kasserne opdager det dog ofte først senere, og du risikerer derfor at få en stor efteregning, hvis du f.eks. har været på barselsdagpenge et helt år.

  Det bedste, du kan gøre, er at kontakte a-kasen og sammen finde ud af, hvad den bedste løsning er for netop dig.

 • Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

  Når du melder dig ind i PLS kan du samtidig vælge a-kasse hos enten BUPL eller SL (socialpædagogerne).

  Det gør ikke nogen økonomisk forskel, hvilken a-kasse du vælger, og vi anbefaler derfor, at du vælger den a-kasse, hvor din umiddelbare faglige interesse ligger.

  Når du bliver færdiguddannet og får dit første arbejde, så kan du skifte a-kasse, hvis det på det tidspunkt viser sig, at du hører til hos de andre. Valget af a-kasse ligger heller ikke begrænsninger på, hvilken type job du må søge, hvis du bliver arbejdsløs og kommer på dagpenge.

 • Hvorfor kan jeg ikke være gratis medlem af a-kassen, når jeg er fyldt 30 år?

  Det er Folketinget, der har besluttet, at et a-kasse-medlemsskab kun er gratis for studerende under 30 år.

  PLS har flere gange forsøgt at få Folketinget til at lave reglerne om, men desværre vil de ikke lytte til os.

  Reglen gælder, uanset hvilken a-kasse du er medlem af.Søg på pls.dk

pls meld dig ind 2015 blue

Meld dig ind i Danmarks bedste studieorganisation

For kun 99 kr om måneden får du: Fagblade + Personlig rådgivning + Fagligt fællesskab + Billige Forsikringer + Kurser + Rabatkort + og meget mere...

MELD DIG IND

feedback
feedback