Ferie i praktikken

PLS ferie penge 2020

I de lønnede praktikker er du ansat, og har derfor ret til ferie på lige fod med de andre ansatte.

Det betyder at ferieloven er gældende. Du kommer dog i nogle tilfælde til, at starte i praktik på tidspunkter, hvor de andre ansattes ferieplan er lavet. Derfor kan du ikke altid forvente at få ferie præcis som du ønsker. Det kan andre ansatte heller ikke altid, da ferieplanlægning er en kabale, hvor alles ønsker forsøges at tilgodeses. 

5 ugers ferie men...

Du har derfor ret til at afholde 5 ugers ferie om året. Normalt fordeles de 5 uger således: 3 samlede uger i hovedferien dvs. I perioden fra maj til september og 2 uger uden for hovedferien fx som efterårsferie og juleferie. Dette er inklusive eventuelt tvungne lukkedage i institutionen.

Hvis du er ansat i en institution der har indgået overenskomst, har du ret til 6. ferieuge. Det er altid en god idé at undersøge, om din praktikplads har indgået overenskomstaftale og bede om en kopi heraf, så du kan sætte dig ind i de konkrete aftaler for netop dit praktiksted. – Ellers kan du som medlem af PLS, altid bede tillidsrepræsentanten om en snak om regler og aftaler omkring ferie og andet på dit praktiksted.

Vær opmærksom på at 5 ugers ferie, eller mere, er en relativt stor procentdel af en praktikperiode på 6 måneder, og man skal derfor overveje de studiemæssige konsekvenser af den samlede mængde fravær. Samt en potentiel risiko for, at få for meget fravær i tilfælde af sygdom eller andet fravær der vil komme oveni. I PLS anbefaler vi derfor ikke at tage 5 ugers ferie i praktikken.

Ferie med godtgørelse... Hvad er det?

I september 2020 trådte den nye ferielov i kraft. Det har blandt andet den positive betydning, at pædagogstuderende i lønnet praktik, kan afholde ferie med feriegodtgørelse.

Samme rettigheder som alle andre
Pædagogstuderende i lønnet praktik optjener 2,08 dages feriegodtgørelse pr. måned, som alle andre ansatte. Det svarer til 2,08 dages løn, som opspares per måned som feiegodtgørelse.

Når du er i lønnet praktik bliver dine optjente feriedage anvist til en feriefond eller dem der administrerer feriegodtgørelsen for netop din arbejdsgiver. Du vil derfor opleve, at du bliver trukket i løn for afholdte feriedage på din lønseddel, hvorefter du selv skal ansøge om at få feriegodtgørelsen udbetalt via feriefonden. Arbejdsgiveren skal anvise din optjente feriegodtgørelse til fonden og der kan derfor gå op til 1 måned, før du kan se og ansøge om din feriegodtgørelse.

Indgiv dit ferieønske i god tid
Når du ønsker at holde ferie skal du indgive dit ferieønske i så god tid, at din leder kan nå at melde tilbage om dit ferieønske kan godkendes eller ej inden for fristen, som fra lederens side formelt er 3 måneder for hovedferien og 1 måned for den øvrige ferie:

- Hovedferien skal ligge i den perioden, der går fra 1. maj til 30. september.
- Den øvrige ferie skal være varslet/meddelt senest 1 måned før den holdes.

Du kan ansøge om dine feriepenge og læse mere på borger.dk – KLIK HER

Som medlem af PLS kan du altid kontakte os, for at få mere information og personlig rådgivning.

pls meld dig ind 2015 blue

Meld dig ind i Danmarks bedste studieorganisation

For kun 99 kr om måneden får du: Fagblade + Personlig rådgivning + Fagligt fællesskab + Billige Forsikringer + Kurser + Rabatkort + og meget mere...

MELD DIG IND

feedback
feedback