Pressemeddelelse: Regeringen vedtager reform af pædagoguddannelsen – Kvalitet i praktikken styrkes.
Af Burak Ulucan, Forperson og Astrid næstforperson PLS
Regeringen har i dag vedtaget en historisk reform af pædagoguddannelsen, hvor meget af det vi i PLS har kæmpet for er indeholdt i reformteksten! Mest hæfter vi os ved det afgørende skridt i retning af at styrke kvaliteten i praktikforløbene. Denne reform sikrer, at pædagogstuderende får en grundig og støttende praktisk uddannelse, som er essentiel for deres professionelle udvikling.
En af de helt centrale forbedringer i reformen er introduktionen af uddannede praktikvejledere, som skal sikre et højt niveau af vejledning og sparring i praktikperioderne. Det betyder, at studerende fremover vil have adgang til vejledere med den nødvendige viden og erfaring, som kan hjælpe dem med at udvikle deres færdigheder og varetage deres ansvar i praktikken på bedste vis.
Vi er enormt glade for, at vores mangeårige ønsker om en styrkelse af praktikken endelig er blevet hørt, og at der nu tages konkrete skridt til at sikre, at fremtidens pædagoger får de bedste rammer for at udvikle sig fagligt og personligt. Denne reform er en anerkendelse af det store arbejde, som pædagoguddannelsen allerede udfører, og et klart signal om, at vi prioriterer kvaliteten i pædagogernes uddannelse på højeste niveau. Vi ser frem til at der landes aftaler med KL.
Som studerende er vores tilfredshed med, at taxameteret endelig hæves stor. Det historisk lave taxameter, der i årevis har præget pædagoguddannelsen har haft direkte konsekvenser for kvaliteten af uddannelsen og de ressourcer, der har været til rådighed for både studerende og undervisere. At løfte dette vil i sig selv sikre mere kvalitet i uddannelsen.
Vi ser også positivt på, at pædagogik vil blive et gennemgående fag i uddannelsen. Dette vil styrke den teoretiske fundering, som er essentiel for vores udvikling som professionelle pædagoger. Vi kigger begejstrede på, at undervisningen generelt skal indeholde langt mere praksisnære problemstillinger og indhold, og at undervisere der kender praksis indgår som en del af reformteksten,
Vi må dog også give udtryk for vores bekymring i forhold til forkortelsen af uddannelsen, når forkortelsen lægges i begyndelsen af vores uddannelse, hvilket vil medføre alvorlige konsekvenser for vores grundfaglighed.
Grundfagligheden er kernen i vores profession; det er vores faglige rygrad og etiske kompas, uanset om vi skal arbejde med børn, unge eller voksne. At forkorte grundfagligheden risikerer at underminere den grundlæggende viden og de kompetencer, vi har brug for for at kunne navigere i komplekse pædagogiske situationer, vi vil komme til at stå i.
Vi mener, at en solid grundfaglighed er uundgåelig for at kunne udvikle de handlekompetencer, der er essentielle i vores arbejde upåagtet hvilken del af det pædagogiske felt, vi skal arbejde indenfor. At åbne for særlige udbud der understøtter mulighederne for toninger er for os at se, et skridt i retning af interne hierarkier i pædagogprofessionen, som vi gennem mange år har forsøgt at nivellere.
Vi ser frem til at følge de konkrete effekter af reformen og er optimistiske omkring den fremtid, vi kan skabe for både pædagogstuderende og de børn, unge og voksne, som de vil komme til at arbejde med. Dette er et vigtigt skridt mod en pædagoguddannelse af højeste kvalitet, og vi er stolte af at kunne sige, at vi nu har fået det, vi har kæmpet for i mange år.